Mecsekova loupežnická polévka s masovými knedlíčky - Mecseki betyárgombócleves
(Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004)
Bedyar - maďarský loupežníkSuroviny:
  • 1 litr vývaru z 500 g/litr kostí
  • 1 mrkev, jemně nasekaná
  • 2 petržele, jemně nasekané
  • 1 klínek celeru, nasekaný
  • 1 lžíce sádla
  • 1 vrchovatá lžíce mouky
  • 100 ml kyselé smetany
  • 1 žloutek
  • 1 lžička tymiánu
  • pepř a sůl.
  • Na masové knedlíčky:
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 4 velké brambory,uvařené ve slupce
  • 3 lžíce mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule, nasekaná
  • pepř a sůl

  • Postup přípravy:
  • Nakrájenou zeleninu osmahneme zvolna na sádle, zasypeme moukou, přidáme tymián a zalijeme vývarem.
  • Okořeníme podle chuti a necháme vařit pod pokličkou asi tak hodinu.
  • Mezitím připravíme knedlíčky.
    Příprava masových knedlíčků:
  • Rozmačkáme oloupané uvařené brambory, rozhněteme je ze sádlem, moukou, vajíčkem a solí.
  • Vymícháme těsto, které rozválíme na dobře pomoučené desce na čtvercový plát o tloušťce asi 1/2 centimetru.
  • Plát pak rozdělíme nožem na 6 dílů.
  • Maso orestujeme dohněda na sádle, okořeníme solí a pepřem.
  • Pak pomocí lžíce poklademe masovou směs na střed koleček z těsta, rohy přehneme a vytvoříme knedlíčky.
  • Ujistíme se, zda je masová náplň v těstě dobře uzavřená.
  • Knedlíčky vhazujeme jeden po druhém do vroucí polévkya vaříme je dokud nevyplavou na hladinu (což trvá to asi 20 minut).
  • Než je vyjmeme, tak jeden raději rozpůlíme, abychom měli jistotu, že jsou již dostatečně uvařené.
  • Nakonec smícháme kyselou smetanu s rozkvedlaným žloutkem a nalijeme směs do servírovací mísy s polovinou polévky.
  • Pak do mísy ponoříme knedlíčky a konečně přelijeme zbytkem polévky.

    Odkaz:
  • Mecseki betyárgombócleves - obrázek originální polévky
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]